Sunday, December 11, 2011

KRISIS EKONOMI EURO-SENARIO POLITIK DUNIA DAN IKRAM (MY)

Krisis Euro Zone, PRU 13 dan IKRAM

Oleh:
Sdr Arifin Hassan
Institut Kajian Dasar (IKDIP)
Sekretariat Biro Politik,IKRAM Pusat

EURO ZONE CRISIS

Pada hari sabtu,10 hb Disember 2011,satu peristiwa besar telah berlaku di Brussels yang akan mempunyai kesan yang berganda kepada keadaan geopolitik Asia dan seterus para penggerak masyarakat di Malaysia..Dua puluh enam buah negara Eropah telah bersetuju untuk menanda tangani satu perjanjian baru menyelamatkan mereka dari satu keadaan Sovereign Debt Crisis yang meruncing.United Kingdom yang berada dalam zon ini telah tidak mahu bersama dalam pakatan baru kerana PM berhujjah ia merugikan Britain.

Perlu diingatkan bahawa krisis ini bermula di Eropah pada tahun 2008 di Ireland. Kerajaan Dublin akhirnya tumbang dan bermulalah satu proses pemulihan ekonomi. Tetapi ini tidak berhenti di situ bagi Eropah kerana 4 negara lain turut menghadapi krisis yang sama, yaitu Portugal, Sepanyol, Greece dan Itali. Sebagai satu blok, bank pusat Eropah terpaksa mengeluarkan E 750 billion pada tahun 2008 untuk mengadakan bailout kewangan.
Kini krisis ini semakin memuncak dengan keadaan terbaharu dengan tersingkirnya PM Greece dan Itali pada awal bulan November 2011 dan kerajaan Sosialis Sepanyol kalah dalam PRU. Kesannya amat besar sekali kerana adanya kejatuhan harga saham, kerajaan tumbang,penggangguran meningkat , indeks industri merosot dan pasaran bond yang tidak menentu.Kesan pergandaan akan berlaku dan mengena Asia di antara 3 - 6 bulan dari skrg.

KESAN TERHADAP ASIA

Dengan kedudukan ekonomi Amerika Syarikat kini yang juga bermasalah ,krisis ekonomi Eropah adalah satu mimpi ngeri untuk Asia.Barangan keluaran industri Asia sebahagian besarnya adalah untuk pasaran Eropah dan Amerika. Walaupun kedudukan Krisis Kewangan Asia 97/98 bukan akan berulang , tempias dari bahang ekonomi global cukup menakutkan. Obama pun tidak mampu bantu Eropah kerana ia menghadapi tentangan yang hebat dari calon-calon Republikan, tahun 2012 adalah Presidential Election Year

PRU 1999 di Malaysia telah menggugat sedikit sebanyak kerajaan Dr Mahathir pada masa itu.Sekali lagi, kenaikan harga barangan dan minyak petrol yang mencecah USD 120 satu tong telah memberi kesan besar Kerajaan BN pimpinan Pak Lah pada tahun 2008 dalam PRU 12..Sayugia di ingatkan bahawa kerajaan PAP Singapura juga mengalalami keputusan terburuk dalam sejarah apabila undi polpular mereka menurun kebawah dari 60% dalam pilihanraya umum pada awal tahun 2011.

NAJIB DAN PRU 13

Fenomena luar biasa Arab Spring telah banyak memberi kesan terhadap diktator sedunia, negara yang kurang demokratik ( akhirnya beri duit rm 500 sekeluarga pun tak cukup) dan yang di lihat sebagai negara-negara yang mengamalkan winner-take-all. Terbaharu dan cukup mengejutkan adalah yang berberlaku di Russia dimana rakyat keluar beramai-ramai memprotes terhadap Putin kerana PRU yang tidak adil. Gorbachov (Presiden Rusia terakhir dalam sistem Komunis) pun menyeru agar PRU di ulangi.

Soalannya pergolakan yang masih berlaku di Syria, Bahrain dan Yemen membuat rakyat di Malaysia dan seluruh dunia berfikir .. only one group of people's opinion is correct is not right anymore. Apatah lagi, disebaliknya kekayaan negara yang bernilai berbillionlah yang sebenarnya yang menjadi rebutan.

Perhimpunan UMNO yang baru berakhir baru-baru ini adalah satu wadah untuk Najib menilai akan kesediaan UMNO menghadapi PRU 13. Amaran keras telah diberikan kepada ahli yang bakal ingkar akan pilihan calon Najib, mereka ini merupakan all the President's men yang akan mengukuhkan PM.Sebenarnya UMNO menghadapi masaalah sebab sejak berzaman, perjuangan yang sebenarnya adalah untuk mengkayakan diri sendiri,....it's all about money, not even about Malay Nationalism, ... jauh sekali untuk Islam, kalau ya untuk Islam, dah ramai orang UMNO atau bini mereka yang pulang dari Haji mulai pakai tudung.!!!!!!!!!

UNTUK AHLI IKRAM

Kejatuhan ekonomi Euro Zone boleh membawa satu fenomena lingkaran tanpa hujung yang tidak menentu, ..anything can happen. Arab spring pula telah membuahkan parti Islam menang di Tunisia, Moroko dan yang terbaharu di Mesir.Cosine / sine curve dalam kalah-menang-kalah-menang untuk bn-pr-bn-pr dalam PRU tidak semestinya boleh dipakai all the time, every time.

Kefahaman ini penting untuk ahli ikram kerana perkara yang mengejut ini akan sentias berulang. Dari ucapan Presiden IKRAM, Yang Berbahagia Dr Farid pada 1 Oktober 2011 di Klang dalam Konvensyen Tarbiyah Nasional, saya rumuskan teks ucapan sebagai berikut :

1. Perkukuhkan tarbiyyah yang asas dalam perhubungan dengan Allah swt. Ini kena berterusan sejak dahulu, sekarang dan sampai akhir zaman.Akhlaq yang mulia dan peradaban yang mukhlis perlu di tekankan dalam usrah oleh semua masul.

2. Tarbiyyah mestilah bersifat waqie', yakni sesuai dengan keperluan semasa. Ini adalah berat kerana sebahagian besar dari para dai telah mempunyai persepsi sendiri terhadap masyarakat dan terkadang kala adalah agak inward looking dan tidak inclusive. Parti An Nahdah telah mengambil kira penyokongnya dan calonnya yang merupakan atheist, perempuan tak pakai tudung dan Kristian Qibti - this is really mind boggling !!!!!!!

(Saya juga membuat pemerhatian dari TV Al Jazeera dan BBC, masyarakat Kaherah, majoriti perempuannya tak pakai tudung, berani saya kata di sini mungkin 80/20, tetapi kenapa ikhwah mula2 menang 48%, masa run off kini mendapat 61% - kalau Mesir pakai sistem PRU Malaysia, Ikhwan sekarang ini adalah kerajaan sah Mesir. Maksudnya ramai orang lain yang support IM)

Moral of the story, ramai juga penyokong parti Islam bukan dari mereka yang Islamik. Why, why....... Kawan-kawan kita dalam PKS Indonesia membuat kajian secara saintific, empirical, dan bertanya WHO ARE THE SUPPORTERS OF THE PKS?? Dan mereka dapati bahawa mereka adalah dari pelbagai spektrum masyarakat Indonesia.

WE MUST MAXIMISE OUR ENGAGEMENT with the society. Dalam beberapa majlis saya hadiri bila Dr Farid berucap, satu topik, without fail, beliau tekan dan tekan ...ENGAGEMENT. The reason, this is the way of the Rasulullah. Dan apabila IM tertekan di Mesir mereka menggunakan strategi rabtul am dan bergerak mencari pengaruh dari keluarga sendiri, tempat kerja, kampung atau taman kita, surau kita, NGO, PIBG, dll.

In conclusion, pergolakkan di Eropah boleh membawa kesan positif exponential kepada perubahan. Semua di antara kita dalam IKRAM mestilah bersedia untuk masa mendatang yang tidak menentu. Semalam saya baca dalam Ikhwan Web, Shadow Spokesman for Tourism for Parti Ikhwan, bersiar2 di bandar Kaherah untuk memberi pandangan bagaimana boleh meningkatkatkan pendatapan tourism untuk Mesir.Kedutaan Britain dan Amerika telah mula berjumpa dengan IM. We must be ready, hence our tarbiyyah must answer to this future need. We must be able to seize the moment...... and that moment is not far away. May Allah help us.

(Article ini memang panjang. Sila beri komen dengan terbuka dan sebarkan. Penulisan ini adalah pandangan saya secara peribadi )

From: arifin hassan Date: 2011/12/11
Subject: Krisis Euro Zone, PRU 13 dan Ikram
To: arifin.pdn@gmail.com

Reference:
https://mail.google.com/mail/h/xn3ggng1kea6/?&v=c&th=1342f56f9da58225

No comments: