Thursday, June 16, 2011

Utusan Menghakimi DSAI di Luar Mahkamah - JAHAT!

Perbuatan UMNO/BN dan senjatanya Utusan Malaysia selalu menjatuhkan hukuman mandatori kepada Anwar Ibrahim dalam kes Liwat dan kes Video Datuk T terhadap beliau. Jika semua orang boleh mendahului Mahkamah, maka hancur dan tidak akan dihurmati lagilah Institusi Perundangan danm Kehakiman kita.

Dalam kes liwat I, kesalahan Anwar dibabitkan dengan penyalahgunaan kuasa bukan liwat, kerana kertas pertuduhan di mahkamah tidak kuat bahkan pertuduhannya kehilangan arah bila Trivolii Villa belum siap sedangkan pertuduhan dilakukan di situ. Beberapa kali tarikh dipinda menjelaskan bahawa kes Liwat I adalah konspirasi tulin.

Ulangan kes Liwat II pula adalah permainan wayang pertuduhan moral ke atas anwar dengan cara dan tanpa alasan kukuh. Saya tidak mahu menyanggahi Mahkamah bila telah dikatakan ada "Prima-Facie" maka Anwar haruslah mengemukan pembelaannya. Diharapkan pihak hakim dan institusi mahkamah dapat memanggil semua saksi dan pihak-pihak terlibat dengan kes Liwat II agar semua kenyataan pembelaan dibuat dengan adil dan saksama. Suatu keadaan yang saya menunggu-nunggu agar tidak berlaku ialah "sekatan-sekatan" yang dikenakan hakim kepada hujah-hujah dan para saksi pembelaan dengan alasan cukup klasik oleh Agustine Paul dikenali sebagai BENCANA PENGHAKIKAN "TIDAK RELEVEN" dalam segala urusan saksi, pembuktian dan pembelaan. JIka hal-hal ini berlaku lagi, maka rakyat akan memahami BAHAWA ULANGAN KONSPIRASI BERLAKU LAGI. Jika Anwar ke penjara pun bukan atas kesalahan Liwat II.

Tak tahulah apa akan terjadi kepada negara Malaysia jika ulangan kes Liwat I berlaku semula pada tahun 2011 ini.

Nasihat saya pada Utusan dan kuncu-kuncunya agar jangan terlalu ghairah menghukum Anwar sebelum mahkamah, nanti kesalahanmu dengan DSAI tidak terampun oleh Allah swt jika Anwar tidak melakukanya. Syarat pengampunan dalam kesalahan berhubung dengan makhluk, perlukan mendapat keredhaan makhluk, barulah Allah swt mengampunkan seseorang itu.

PELIHARALAH KESUCIAN POLITIK MALAYSIA

DUNGUN MY

_______________________

Aibkan Anwar: Mat Sabu perlu jawab

Oleh OOI CHOON JOO
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 16 Jun – Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu digesa memberi penjelasan berhubung maksud gelaran mengaibkan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menggambarkan perilaku seks luar tabii pemimpin itu sebelum ini.

Bekas Setiausaha Sulit Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, penjelasan itu penting memandangkan ramai anak muda ingin tahu maksud sebenar gelaran yang diberikan itu.

Tambah beliau, masyarakat juga ingin tahu daripada Mohamad yang dikenali sebagai Mat Sabu mengenai tujuan sebenar perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini.

“Adakah perhimpunan itu untuk kepentingan umum atau untuk membersihkan nama Anwar. Anwar kini sudah ‘tidak masuk perlumbaan’ kerana tabiatnya yang luar biasa dan semakin jelas kelihatan,” kata Anuar dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Anuar berkata, Mat Sabu juga harus memberi pengesahan terhadap berita yang mengatakan bahawa beliau akan meminta maaf secara terbuka kepada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana gelaran itu.

Mat Sabu yang baru-baru ini memenangi jawatan Timbalan Presiden Pas, telah mengumumkan bahawa tidak akan menyerang Ketua Pembangkang itu, sebagaimana yang pernah dilakukannya semasa Anwar dalam UMNO


Reference:
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0617&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_01.htm

No comments: