Thursday, February 12, 2009

Datuk Kamilia Vs Harun Blogspot : Krisis Kerajaan Perak

Assalaamu'alaikum wa rahmatullah,

Pembaca yang dikasihi sekelian.

Saya menjemput anda pembaca blog meneliti hujahan kedua-dua pendebat dalam menjelaskan kedudukan kuasa sultan untuk melantik Menteri Besar (MB)dalam Krisis Kerajaan Negeri Perak baru-baru ini. Dengan penilitian tersebut kita sama-sama yang tidak memahami undang-undang Negeri Perak dan Perlembagaan Persekutuan akan dapat memahaminya dari dekat. SELAMAT MEMBACA.
_______________________________

Datuk Kamilia Ibrahim menjelaskan...

Rencana – Utusan Malaysia Online – 11 Februari 2009/ 15 Safar 1430H Sultan tentukan siapa MB

Oleh
KAMILIA IBRAHIM

Undang-Undang Tubuh Negeri Perak memberi kuasa mutlak Sultan sebagai penentu kuasa pemerintahan mutakhir kerajaan negeri.

Perak ditadbir di bawah sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen. Mengikut Perlembagaan Negeri Perak, Sultan mempunyai kuasa memerintah tertakluk di bawah peruntukan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Perak. Mengikut Perkara 7 undang-undang tersebut, Sultan memerintah mengikut undang-undang dan dikehendaki berlaku adil terhadap semua rakyat.

Perkara 10 pula menyatakan, baginda mempunyai kuasa eksekutif tertakluk kepada peruntukan undang-undang tersebut dan juga Perlembagaan Persekutuan. Perkara 11 pula menyebut, semua tindakan eksekutif yang diambil oleh kerajaan negeri Perak hendaklah disebut di atas nama Sultan.

Dalam melaksanakan pemerintahan, Sultan hendaklah melantik seorang Menteri Besar seperti yang diperuntukkan dalam Perkara 12. Baginda mempunyai kuasa mutlak menentukan siapa yang akan menerajui pucuk kepimpinan pemerintahan negerinya. Ia bermaksud, pelantikan Menteri Besar Perak akan ditentukan oleh Sultan. Ketetapan itu diperuntukkan dalam Perkara 16 (2) (a) dan perkara 18 (2) (a).

Dalam melaksanakan kuasa pelantikan di bawah Perkara 16 (2), Sultan hendaklah melantik seorang Menteri Besar daripada kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang pada pendapatnya akan mendapat kepercayaan sebilangan besar ADUN lain.

Beliau sudah pasti telah mendapat kepercayaan rakyat kerana menang pada pilihan raya menerusi proses demokrasi. Majoriti ADUN juga perlu menyokong dan memberi kepercayaan. Sultan juga melantiknya kerana yakin beliau akan mendapat kepercayaan tersebut.

Dalam keadaan di Perak pada 4 Februari lalu, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin telah tidak mendapat kepercayaan sebilangan besar ADUN apabila dua ADUN-nya diminta mengosongkan kerusi. Dengan sendirinya kepercayaan terhadap beliau terhakis kerana Nizar menjadi Menteri Besar pada Mac 2008 berdasarkan kepercayaan 31 ADUN. Jumlah itu tinggal 29 dan kemudiannya merosot kepada 28.

Apabila keadaan itu berlaku, beliau mengumumkan pembubaran DUN dan kemudian memohon menghadap Sultan untuk mendapatkan persetujuan bagi membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak itu.

Mengikut Perkara 18 (2) (b), Sultan boleh bertindak menurut budi bicaranya untuk tidak mempersetujui permintaan bagi membubarkan DUN tersebut. Seperti yang termaktub dalam Perkara 7, Undang-Undang Tubuh Negeri Perak, Sultan akan bertindak adil terhadap rakyatnya berdasarkan undang-undang.

Sultan perlu mempertimbangkan sedalam-dalamnya dan mengambil kira permohonan itu sebagai permintaan adil bukan sahaja kepada DUN tetapi juga rakyat.

Seorang Menteri Besar hanya akan memohon pembubaran DUN apabila tidak lagi mendapat kepercayaan sebilangan besar ADUN. Apabila seseorang Menteri Besar tidak lagi mendapat kepercayaan, maka ia bermakna beliau tidak lagi boleh menjadi Menteri Besar.

Secara automatik kerajaan dan jemaah exconya tidak lagi berfungsi melainkan diberi mandat baru oleh rakyat pada pilihan raya baru.

Baginda Sultan mempunyai kuasa untuk tidak mempersetujui pembubaran DUN. Apabila baginda tidak memperkenankan pembubaran itu, maka secara automatik, jawatan Menteri Besar dan jemaah exco akan digugurkan. Peraturan ini bertepatan dengan Perkara 16 (6).

Mengikut Undang-Undang Tubuh Negeri Perak, jelas Sultan mempunyai kuasa bertindak untuk melantik Menteri Besar baru dan sekali gus penubuhan kerajaan negeri yang baru. Jelas juga bahawa kuasa Menteri Besar dan Exco lama akan gugur dengan sendirinya.

Setelah Menteri Besar tidak lagi boleh berfungsi maka Sultan boleh melantik Menteri Besar baru. Dalam situasi di Perak, jumlah ADUN BN ialah 28 dan tiga lagi ADUN mengisytiharkan keluar dari barisan pembangkang berdiri atas tiket Bebas serta menyokong BN.

Apabila Sultan mendapati seorang ADUN BN boleh mendapat kepercayaan sebilangan besar ADUN lain maka baginda membuat pelantikan baru. Pelantikan Menteri Besar baru adalah sah di sisi undang-undang Perlembagaan dan juga aspek prosedur.

Maka tidak timbul persoalan Perlembagaan dan undang-undang tidak dipatuhi. Apa yang berlaku pada Mac 2008 ialah Nizar menghadap dan memberitahu Sultan bahawa beliau mendapat kepercayaan 31 ADUN. Sultan telah melantik beliau sebagai Menteri Besar dan jawatan itu dipegangnya sehingga beliau hilang kepercayaan tersebut.

Apabila BN pula mendapat kepercayaan 31 ADUN, maka Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir telah dilantik sebagai Menteri Besar mengikut kaedah dan peraturan yang sama bagi memenuhi peruntukan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak. Malah Sultan telah berjumpa dan menemu bual semua ADUN Bebas yang secara peribadi memberi pengakuan menyokong BN untuk menerajui kerajaan Perak.

Tambahan pula Sultan telah mengambil kira keadaan politik semasa yang mana pilihan raya umum baru diadakan dan telah yakin tentang perlunya penubuhan segera kerajaan baru. Ia bertujuan untuk tidak menangguh dan melewatkan jentera kerajaan berjalan demi kestabilan dan kesejahteraan rakyat. Ini kerana Sultan berkuasa dan bertanggungjawab memastikan negeri Perak dalam aman dan sejahtera.

Dalam keadaan itu, Sultan tidak perlu membubarkan DUN walaupun Nizar mengemukakan permintaan itu. Sultan boleh menolak mengikut undang-undang Perak. Ia adalah hak dan kuasa mutlak Sultan.

Tidak perlu undi tidak percaya di DUN sebelum pelantikan Menteri Besar baru kerana Nizar sendiri telah menghadap Sultan menyatakan sudah tidak ada kepercayaan untuk dirinya terus menjadi Menteri Besar apabila beliau sendiri memohon membubarkan DUN.

Nizar tidak perlu meletak jawatan kerana perbuatan memohon pembubaran DUN itu sendiri dianggap satu peletakan jawatan kerana beliau dengan sendirinya sudah tidak ada mandat untuk berfungsi sekali gus turut menggugurkan jawatan kesemua exconya.

Namun Nizar berdegil menyatakan beliau masih Menteri Besar Perak. Sebenarnya daripada sudut undang-undang beliau tidak lagi menjadi Menteri Besar. Zambry kini sah menjadi Menteri Besar Perak. Perintah mahkamah boleh diambil terhadap Nizar kerana melanggar perintah Sultan.

Adalah malang apabila kuasa Sultan dicabar. Mengikut undang-undang Perak, Sultan mempunyai enam (6) prerogatives dalam Perkara 10 Bahagian ll yang jelas menunjukkan kuasa Sultan dalam isu penghormatan, keadilan, keampunan, agama, adat Melayu dan tanah. Kuasa Sultan jelas dan nyata serta sedia tertulis.

Satu perlembagaan bertulis adalah undang-undang yang sangat jelas dan mudah dilaksanakan berbanding perlembagaan di England yang tidak bertulis dan perlu mengikut konvensyen. Justeru, kita amat mudah untuk melaksanakan semua tindakan dan perintah Sultan.

Sebagai anak negeri Perak saya amat kesal dengan tindak-tanduk Nizar dan segelintir orang Melayu yang tidak menghormati Sultan. Ia dijelaskan dengan insiden di depan Istana Iskandariah, Jumaat lalu.

Oleh itu saya rasakan kita perlu mewujudkan satu sekretariat untuk memastikan institusi kesultanan Melayu terus dipelihara dan dipertahankan agar tidak digugat oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Sekretariat ini juga akan memastikan kedaulatan serta martabat kesultanan Melayu tidak tercemar dan dipersenda. Selain itu kewibawaan institusi tersebut sebagai pemutus kata dalam hal penubuhan kerajaan serta pelantikan ketua kerajaan berasaskan demokrasi berperlembagaan terus kekal, tidak boleh disangkal dan dipersoalkan.

Penubuhan sekretariat itu juga penting untuk mempertahankan institusi kesultanan Melayu sebagai pelindung hak orang Melayu dan kepentingan semua kaum, menegakkan kesultanan Melayu sebagai penaung dan pelindung agama Islam sebagai agama rasmi negeri dan Persekutuan yang kini dipertikai serta diragui. Ia juga akan berfungsi untuk mengembalikan kepercayaan kepada institusi Sultan sebagai institusi tertinggi negara.

Apa yang nyata rakyat Perak perlu faham tentang kedudukan Sultan yang tinggi dan perintah Sultan perlu dipatuhi tanpa dipersoal atau diragui. Kita tidak boleh membawa isu institusi kesultanan ke jalanan.

DATUK KAMILIA IBRAHIM ialah PengerusiBiro Undang-Undang, Wanita UMNO Malaysia.

Reference;
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0211&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_01.htm

Saudara harunblogspot...

ARTICULATION…BLOGSPOT/FRIDAY,FEBRUARY 6, 2009

The Perak Crisis - an unsolicited legal opinion

The disagreement between the Terengganu palace and the BN's leadership over the choice of the Menteri Besar last year prompted Malik Imtiaz to write Crisis In Trengganu? What crisis? on his blog, Disquiet. I had taken a differing view than that which was taken by Imtiaz in that article. Basically I was, and still am, of the opinion that the role of the Rulers in the political arena should be approached with a degree of circumspection. I posted 2 comments to that post and it would not be out of place to reproduce a part of my comments here:

"The notion that the Rulers are a part of check and balance mechanism to the wide powers of the executives is to me, wishful at best. The reality is the Rulers are not part of the administration of the country. The check and balance mechanism embedded into our system (and every democracy with a constitutional monarch) only consists of the executive, legislative and of course, the judiciary (in some Scandinavian countries, an ombudsman is an integral part as well).....To adopt a literal approach would vest a certain level of absolute power in the Ruler where such power does not exist in the first place. Can we imagine a situation where the Ruler may decide mid-term to change an MB because he thinks that MB does not command the confidence of the majority anymore?

We are now riding the populist wave of a political reform yet unseen before. It is a result of deep rooted anger against the BN government. But lets not allow our emotion to colour our judgement by creating, or allowing to create, a dangerous precedent, a precedent which we all may live to regret later."

The looming constitutional crisis in Perak now underscores my sentiment exactly.
The Power of The Sultan to Appoint the MB


Article 16 of the Perak Constitution says that the Sultan shall appoint the Executive Council ("EC"). He must first appoint as Menteri Besar from the members of the Legislative Assembly who "in his judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of the Assembly." Then on the advice of the MB, the Sultan shall appoint other members of the EC.

We stop at this juncture to consider this provision. The Sultan did not have to ensure that the potential MB does command the confidence of the majority. The word "likely" in the above provision gives a certain level of subjectivity to the whole process. And quite how the Sultan was to perform that function is not spelt out.

Article 16 (6) is very important. It says:

"If the MB ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly, then, unless at his request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council."

If we could now look at this provision closely. There is no subjectivity here. It does not say, for example, "if the Sultan is of the opinion that the MB ceases to command the confidence of the Assembly", or "if it is likely that the MB has ceased to command the confidence of the Assembly". It says clearly that "if the MB ceases to command". That means this provision kicks in only and only if, it could be factually proven that the MB has ceased to command the confidence of the Legislative Assembly. In other word, the Sultan is not imbued with the power to make his own subjective judgment over this fact and matter . For this provision to operate, it must be established as a fact that the MB has ceased to command the confidence of the Assembly.

How is that fact established then? In countries practising the Westminster typed democracy, this fact is established with a vote of no confidence on the floor of the Assembly.

Next to be examined is Article 16 (7). It says:

"Subject to Clause (6) a member of the Executive Council other than the MB shall hold office at His Royal Highness' pleasure, but any member of the Council may at any time resign his office."

It is of paramount importance to note that only the MB does not hold office at the pleasure of the Sultan. From a literal reading of this article, it is clear that the Sultan may therefore sack any member of the Executive Council but not the MB.

Can the Sultan Ask the MB to Resign?

With all due respect to HRH the Sultan of Perak, I don't think the Sultan has the power to ask for the resignation of the MB. It has been argued elsewhere that the provision of the Interpretation Act 1948 would give the power to the Sultan to dismiss the MB. While I concede that section 94 of that Act gives the power to dismiss in every instant where a power to appoint exists, it must be remembered that the Interpretation Act does not apply "where there is something in the subject or context inconsistent with or repugnant to the application" of the Interpretation Act.

Where is the context inconsistent with the application of the Interpretation Act here? The answer lies with Article 16 (7) above. It is clear that the MB does not hold office at the pleasure of the Sultan as opposed to the other members of the Assembly. Had it been intended that the Sultan should have the power to dismiss the MB as well as the other members of the Executive Council, Article 16 (7) would not have made such a glaring and clear exception so as to expressly preclude the MB from the operation of that Article.

Excersise of the Sultan's Powers

There are 2 broad categories of powers which the Sultan is vested with. The first type are powers which the Sultan shall act in accordance with the advice of the Executive Council. There is no discretionary power here. Whenever the Sultan is advised to exercise these powers, the Sultan has no choice but to exercise that power in accordance with the advice given.

Secondly there are powers which the Sultan may exercise in his discretion. These powers include:
• power to appoint the MB
• power to withhold his consent to a request for the dissolution of the Assembly.

Here lies the problem. The MB has requested the Sultan to dissolve the Assembly but the Sultan has refused to do so and had asked the MB to resign instead.

Was the Sultan Right?

A case law, decided by our Court in 1966 bears important resemblance to the crisis in Perak now. In Stephen Kalong Ningkan v. Tun Abang Haji Openg and Tawi Sli [1966] 2MLJ 187, the Governor of Sarawak received a letter signed by 21 members of the Council Negri (equivalent to the Legislative Assembly) expressing no confidence in Stephen Kalong Ningkan as the Chief Minister. The Governor then asked Stephen to resign. Stephen refused to resign. The Governor then declared that Stephen and all the members of the Supreme Council (equivalent to the Executive Council) as having ceased to hold office. A new Chief Minister was then appointed by the Governor. The case ended up in the High Court where among others, a declaration that the purported dismissal of Stephen as the Chief Minister was ultra vires the Constitution and was therefore null and void.

The Sarawak Constitution contain provisions which are almost identical to the provisions of the Perak Constitution.

Article 6 (3) provides:

"The Governor shall appoint an Chief Minister a member of the Council Negri who in his judgment in likely to command the confidence of a majority of the members of the Council Negri and shall appoint the other members in accordance with the advice of the Chief Minister from among the members of the Council Negri."

By Article 7, it is provided as follows:

"(1) If the Chief Minister ceases to command the confidence of a majority of the members of the Council Negri, then, unless at his request the Governor dissolves the Council Negri, the Chief Minister shall tender the resignation of the members of the Supreme Council.

(2) A member of the Supreme Council may at any time resign his office by writing under his hand addressed to the Governor, and a member of the Supreme Council other than the Chief Minister shall also vacate his office if his appointment thereto in revoked by the Governor acting in accordance with the advice of the Chief Minister.

(3) Subject to cll (1) and (2), a member of the Supreme Council other than the Chief Minister shall hold office at the Governor's pleasure."

Notice the almost identical provisions. It has to be noted that the Sarawak Constitution also provides, (as do the Perak Constitution) that the Chief Minister does not hold office at the pleasure of the Governor.

The Court held as follows:

i) for Article 7 (1) to kick in, there must be a vote of no confidence from the floor of the Assembly. Mere letters signed by the members of the Assembly expressing no confidence to the Governor was not sufficient.
ii) the Governor had no power to dismiss the Chief Minister under the Constitution.
iii) the purported dismissal of the CM was then ultra vires the Sarawak state Constitution.

What is even more important is the learned Judge's observation in respect of the exercise by the Governor of his discretionary power to appoint a CM and to withhold his consent when there is a request to dissolve the Assembly. This is what His Lordship said:

"A lot has been said about the duty and powers and discretion of the Governor. His paramount duty is to "act in accordance with the advice of the Supreme Council or of a member thereof acting under the general authority of the Council". (Article 10(1). There are two occasions when the Governor has a discretion, that is, when he can act without, or even contrary to, the advice of the Supreme Council. Those occasions are in the performance of the following functions -
(a) the appointment of a Chief Minister;
(b) the withholding of consent to a request for the dissolution of the Council Negri. (Article 10 (2) ).

As regards (a), nobody could be so foolish as to suggest that a Governor could appoint a second Chief Minister while there was still one in office. As regards (b), this probably has in mind a situation of splinter parties, as has been the case in France, when a general election could not be expected to show an overall majority for any one party. In Sarawak, it seems to me that a Chief Minister may advise a dissolution, even though he has not as yet lost the confidence of Council Negri. In such circumstances, the Governor's refusal to dissolve might be conventionally unconstitutional, although not illegal."

This is still good law as this decision has never been overturned by a higher Court.

Conclusion

With the greatest of respect to HRH the Sultan of Perak, it would appear that the above case law does not lend support to the actions which have so far been taken in Perak.

I would like to end this post by quoting R H Hickling from his excellent book, "Malaysian Law" (Professional Law Books Publishers 1988), where he said:
"The advent of constitutional government in Malaysia marked the beginning of the end for the prerogatives of the Rulers. While assiduously reserving these prerogatives by express savings in the state constitutions, the very act of defining rights and powers restrict them. With the advent of formal constitutions government in Johor in 1895, limitations on arbitrary rules set in, and the pattern was set for progress to the modern concept of constitutional government: that is to say, not merely government in accordance with the provisions of the constitution, but government in accordance with the wishes of the elected representatives of the people."

Reference:
http://art-harun.blogspot.com/2009/02/perak-crisis-unsolicited-legal-opinion.html

No comments: