Thursday, April 1, 2010

Mengapakah MEB tidak dibahaskan di Parlimen?

BWA MEB KE PARLIMEN ATAU MENGHADAPI PIKET RAKYAT!!!

Dasar menuntut pendapatan tinggi dengan menurunkan kuota Bumiputra dan Non-bumiputra adalah silap mata kerajaaan untuk mengabui masyarakat Malaysia di dalam Model Ekonomi Baru (MEB). Apabila para Kapitalis Asing dan syarikat Multi-National luar negara menguasai perniagaan negara Malaysia, pendapatan Negara hanya masuk melalui cukai koporat dan perindustrian sahaja. Neo-colonialism itu pasti akan berlaku secara canggih dan moden, namun ia tetap beracuan klasik dan kuno. Harta kekayaan negara tetap menjadi milik Kapitalis Asing dan Syarikat Multi-national luar dengan mengagihkan sedikit pegangan ekuiti negara bangsa ini yang seimbang agar tidak berkelahi antara bumi dan non-bumi, walhal, perkara ini MUSTAHIL diperaktikkan, dengan adanya saingan yang tidak stabil dari pihak Kapitalis-kapitalis Asing ini.

Apa pun yang terjadi, penglibatan dan pegangan ekuiti rakyat peribumi dan bukan peribumi warga Malaysia WAJIB DITINGKATKAN. Jika tidak kerjaaan Barisan Nasional seolah-olah menjual aset-aset Negara ini ke tangan Asing. Lebih ditakuti ianya terlepas kepada Lobi Ekonomi Yahudi yang telah menjadi penasihat kepada PM di Jabatan Perdana Menteri seperti yang didakwa oleh DSAI di dalam perbahasan titah ucapam DYMM Sultan Mizan Zainal Abidin di dalam pembukaan Sidang Dewan Rakyat kali ini.

Tolonglah bawa MEB ke Pengetahuan rakyat dan wakil-wakil mereka di Parlimen agar baik dan buruknya dapat disemak dan dilaksanakan atau dirombak atau ditolak perlaksanaannya. Di mana DEMOKRATIKNYA BN di dalam urusan ini?. Apakah BN ingin mengulangi dasar PBISM yang dibuat oleh Mantan PM Tun Dr. Mahathir Mohamed yang lalu mendapat bantahan rakyat aklhirnya, tidak melalui Parlimen juga.?

Wahai rakyat Malaysia, sila celik pemikiran kita, jangan menyerahkan bulat-bulat urusan negara ini kepada ketua yang hendak menggadai negara ini, memiskinkan warganya agar kita boleh bergantung penuh dengan BN sampai kiamat setelah menyedari POLITIK PEMBAGUNAN MEREKA tidak lagi relevan di dalam sekala kecil, maka mereka persembahkan pula POLITIK PEMBANGUNAN DI DALAM SEKALA BESAR (TUNDUK KEPADA GLOBALISASI DAN LIBERALISASI EKONOMI KAPITALIS PULA). Selepas ini, kerajaan boleh mengugut rakyat yang tidak menyokong polisi kerajaan akan tidak dibela oleh mereka dan Syarikat-Syarikat Asing yang menguasai Ekonomi Malaysia.

Abu Muhammad ADIS El-Merbawiy

Dungun, MALAYSIA

_______________________________

MEB: PAS bantah hapus kuota Bumiputera, bukan Bumiputera

Oleh:
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 2 April: PAS menolak sebarang usaha untuk menafikan kuota Bumiputera dan bukan Bumiputera yang jelas menghina kedaulatan negara dan seluruh warga negara ini.

Sehubungan itu, Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad terkejut dengan pendedahan Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN), Tan Sri Amirsham A Aziz yang mengakui bahawa Model Ekonomi Baru (MEB) yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kelmarin akan menghapuskan kuota pemilikan termasuk Bumiputera.

Tambahnya, tahun lepas Perdana Menteri mengumumkan Dasar Liberalisasi Ekonomi negara di mana kerajaan menurunkan pegangan ekuiti Bumiputera daripada 30 peratus kepada 12.5 peratus dan menurunkan ekuiti bukan Bumiputera daripada 25 peratus kepada 12.5 peratus.

Seterusnya, kata beliau pegangan ekuiti asing telah ditingkatkan daripada 49 peratus kepada 70 peratus, serta pemansuhan FIC dan Penubuhan Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas) manakala nilai hartanah yang boleh dibeli oleh warga asing pula ditingkatkan daripada RM250,000 kepada RM500,000.

“Dengan pendedahan Pengerusi MPEN itu, bermakna kuota 12.5 peratus Bumiputera dan bukan Bumiputera akan terhapus sama sekali. Secara ekonominya, saham-saham syarikat di Malaysia sudah boleh dimiliki oleh pelabur asing 100 peratus,” ujarnya.

PAS, katanya menganggap MEB adalah dasar yang jelas menindas rakyat dan akan menyebabkan rakyat di negara ini akan menjadi 'hamba' yang bekerja keras untuk kepentingan individu dan pelabur asing di masa hadapan.

Baginya, pengkhianatan Umno/BN yang menghapuskan kuota Bumiputera dan bukan Bumiputera itu tidak boleh dimaaf.

“PAS mencabar ahli Umno dalam Perkasa untuk bangkit menentang dasar ini dan mengembalikan hak Bumiputera dan rakyat bukan Bumiputera di negara ini untuk menguasai kuota 30 peratus dan 25 peratus,” ujarnya lagi.

Tegasnya, PAS yakin kalau perkara penghapusan kuota Bumiputera itu disuarakan oleh pimpinan Pakatan Rakyat maka akan berlakulah demonstrasi jalanan oleh abdi Umno dari kalangan NGO dan pembodek Umno.

“Tetapi apabila yang mengeluarkan idea ini tuan kepada hamba-hamba moden di negara ini, maka suara mufti Umno dan profesor Umno macam cicak makan kapur.

“PAS yakin bahawa keputusan ini banyak dipengaruhi oleh beberapa pihak lain yang dilantik sebagai perunding atau penasihat Kerajaan Malaysia,” katanya.

Beliau menambah, tidak mustahil syarikat-syarikat yang dikuasai Yahudi akan masuk ke negara ini melalui proksi mereka dan mengambil alih aset-aset penting negara seperti Pos Malaysia yang sedang dalam proses penjualan sekarang.

Katanya lagi, jelas dasar yang tidak dibentang di Parlimen itu juga adalah satu dasar yang dipaksakan kepada rakyat dan membelakangi mandat rakyat.

Beliau berkata, seharusnya dasar sepenting itu dibentang di Parlimen kerana rakyat mahu tahu kerangka nasional yang ada dalam dasar itu.

“Umno/BN dilihat sedang menjual negara dan hilang semangat patriotisme melalui dasar yang menafikan kepentingan rakyat di negara ini,” ujarnya.

Menurutnya lagi, Malaysia tidak kekurangan pelabur dan pemodal tempatan, seharusnya kuota itu dikekalkan bagi memberikan peluang kepada mereka agar tidak melabur di luar negara.

Reference:
http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=25828:meb-pas-bantah-hapus-kuota-bumiputera-bukan-bumiputera&catid=41:utama-muka-depan&Itemid=124

1 comment:

Anonymous said...

一棵樹除非在春天開了花,否則難望在秋天結果。..................................................